Wat heb je nodig?
Voor de bereiding van de soep (op foto 3 staan ook de ingrediënten!!)
- 500 gram kastanjechampignonnen
- 800 gram witte champignonnen
- 3 bouillonblokjes (kip of groente)
- 3 liter water
- Een blender of goeie staafmixer
- Zout en peper
- Bosui
- Eventueel spekreepjes
Voor de roux
- 6 tenen knoflook
- 1 sjalotje (of rode/witte ui)
- Bloem (voor de roux / 60 gram per liter aanhouden)
- Boter (je kan ongeveer 50 gram per liter aanhouden)
Ik maak de soep graag met een roux. Dat zorgt ervoor dat de soep lekker bind! Je kan ook de pot maizena uit de schuur trekken en dat erdoorheen smijten. Werkt ook prima. Net zoals spekjes, die zijn optioneel! Alleen vind ik ze wel erg lekker erbij 🙂
Hoe maak ik dit?
Niet heel moeilijk, maar wel moeilijk te verpesten. Het stappenplan is:
- Snijdt/hak alles wat je maar kan verzinnen, maar snipper de ui en knoflook fijn
- Maak de boter warm in de pan, totdat hij gestopt is met bruisen! Maar laat deze niet verkleuren. Als dit gebeurt is, gooi de knoflook en ui erbij en bak deze totdat hij glazig is.
- Als het glazig is, dan mieter je de benodigde bloem erdoorheen en ga je roeren. Het begint een beetje op een koekje te lijken. Gaar deze door totdat hij ongeveer 95 graden is.
- Ondertussen heb je allang de bouillon verwarmt
- Zodra de roux gaar is, gooi je een goeie schep bouillon erdoorheen en ga je met een garde mengen
- Dit herhaal je totdat alles erdoorheen zit
- Nu flikker je alle paddestoelen erbij
- Laat dit zeker 10 a 15 minuten pruttelen
- Schep 80% van de paddestoelen eruit en gooi die in de blender met wat bouillon
- Blender het glad en meng het met de bouillon
- Nog ff flink de kook eroverheen
- Gooi zout en peper voor de smaak erdoorheen
- Bosuitje mag in de kom met soep
- Eet smakelijk!
Ja op de foto heb ik salie erdoorheen! Ook lekker, maar niet voor iedereen. Met bosui is het toegankelijker!!